DEADERMA, dermatološko estetski center
Kotnikova 20, 1000 Ljubljana

  Pokličite nas: 051 647 006 
  Pišite nam: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dermatoskopski pregledi kožnih znamenj

Digitalna dermatoskopija je sodobna diagnostična metoda, ki dermatologu s posebno napravo omogoča pregledovanje globljih struktur kože in pigmentnih sprememb (znamenja in madeži) v podkožju.

Dermatoskopija omogoča zvišanje natančnosti klinične diagnoze, saj se zlasti pri razlikovanju med benignimi in malignimi novotvorbami ta zviša s 60 na 90–92 %.

Kožno znamenje

Sonce je za človeka nedvomno izjemno pomembno, vendar pa je lahko prekomerna izpostavljenost tudi eden od glavnih vzrokov za razna obolenja in nenazadnje tudi smrt.

Ultravijolični žarki, kot del sončne svetlobe, so namreč glavni povzročitelj kožnih bolezni. Ti ob zmerni izpostavljenosti sončni svetlobi povzročajo porjavelost kože, ob daljšem pa opekline in hitrejše staranje kože.

Učinki ultravijoličnih žarkov se kopičijo v telesu. Stalna in dolgotrajna izpostavljanje lahko privede do trajnih poškodb povrhnjice (zgornjega sloja kože), vezivnega tkiva in žil ter spremeni dedno zasnovo. Ravno sprememba dedne zasnove pa igra pomembno vlogo pri nastajanju kožnega raka.

Zaskrbljujoči so zlasti naslednji podatki:
– po številu novo odkritih primerov je kožni rak najhitreje rastoče maligno obolenje;

– za kožnim rakom zbolevajo vse mlajše osebe (tudi dvajsetletniki). Nekoč je bil kožni rak zlasti prisoten pri petdesetletnikih in starejših;

– v ZDA vsak uro za posledicami melanoma, tj. najhujše oblike kožnega raka, umre ena oseba.

Največ lahko zase storimo, če se izogibamo prekomerni izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom. S tem zmanjšamo tveganje za nastanek kožnega raka. Med najbolj ogroženimi skupinami za nastanek kožnega raka so svetlopolte osebe, osebe, ki hitro dobijo opekline in ki redko ali težje porjavijo, ter osebe z rdečimi ali svetlimi lasmi, nagnjene k pegavosti.

Sončnim žarkom se je najnevarneje izpostavljati poleti, med 10. in 16. uro. Opozoriti je treba tudi na nevarnosti umetnih ultravijoličnih žarkov.

Pred prekomernim ultravijoličnim sevanjem se je mogoče zaščititi tudi z oblačili, pokrivali in sončnimi očali. Ne pozabite tudi na zaščitna sredstva, kot so kreme, razpršila ipd. Vendar pa moramo biti pri tem pozorni, da jih nanašamo v primernih količinah in časovnih presledkih, zlasti pa morajo imeti primeren zaščitni faktor pred UVA- in UVB-žarki.

Vsako obolenje pa se ne konča s smrtjo. Vsekakor pa je zmerna izpostavljenost soncu najboljša preventiva.

Moramo se zavedati, da lahko pravočasno odkritje rešuje življenja.
Za vse oblike kožnega raka je zelo pomembno preventivno spremljanje morebitnih kožnih sprememb. Samoopazovanje pa je zlasti pomembno pri malignem melanomu. Maligni melanom se izredno hitro širi v druge dele telesa.

Priporočljivo je, da se vsaj enkrat mesečno natančno pregledate in v primeru novih sumljivih sprememb čim prej obiščete dermatologa.

Pozorni morate biti zlasti na naslednje vrste znamenj:

- znamenja nepravilnih oblik (asimetrična);
- nepravilni ali nazobčani robovi;
- barva; več odtenkov rjave ali črne barve, saj imajo benigna znamenja navadno samo en odtenek rjave barve,
- premer melanomske lezije pogosto znaša več kot pet milimetrov.

Ne odlašajte!

Za pojav raka smo pogosto odgovorni sami. Medicina je, zlasti v zadnjih letih, precej napredovala in dokazala povezavo med npr. pljučnim rakom in kajenjem ter kožnim rakom in izpostavljenostjo soncu.

Poznavanje tveganj nam daje edinstveno priložnost, da se jim izognemo.Kakšen je preventiven učinek DERMATOSKOPIJE?


Zgodnje odkrivanje in kirurško odstranjevanje kožnega raka je še vedno najboljša metoda zdravljenja.

Digitalna dermatoskopija je sodobna diagnostična metoda, ki dermatologu s posebno napravo omogoča pregledovanje globljih struktur kože in pigmentnih sprememb (znamenja in madeži) v podkožju.

Dermatoskopija omogoča zvišanje natančnosti klinične diagnoze, saj se zlasti pri razlikovanju med benignimi in malignimi novotvorbami ta zviša s 60 na 90–92 %.

Uporaba dermatoskopije ima v sodobni dermatološki onkologiji velik pomen, saj nam omogoča zgodnje diagnosticiranje, dokumentiranje in skrbno spremljanje razvoja kožnih sprememb. To velja zlasti za osebe s številnimi pigmentnimi znamenji.

Preventiva je najboljša metoda zdravljenja, zato ne odlašajte!

Če menite, da imate rizična pigmentna znamenja, pojdite na preventivni dermatoskopski pregled.

Deaderma - darilni bon

"Srečo imamo, da nam sodobna medicina ponuja možnost, da izboljšamo svoj videz, kljub neizbežnim posledicam časa, ki se  kažejo na našem obrazu. Majhen poseg mnogim dvigne samozavest in pomaga, da se bolj odločno podajo skozi izzive."

"Zadovoljni smo, kadar se dobro počutimo in dobro se počutimo, kadar smo si všeč."

Deaderma na Facebooku

Sodelujemo z: